Burgeroorlog en genocide in Rwanda

In de lente van 1994 werden in Rwanda op honderd dagen tijd ongeveer één miljoen mensen vermoord. De Tutsi’s waren voornamelijk de slachtoffers, maar ook anderen die zich tegen het geweld verzetten bleven niet gespaard. Hoe hebben racisme, uitsluiting, discriminatie, symbolisatie en haatspraak ertoe kunnen leiden dat mensen op zulke schaal overgingen tot deze gruweldaden?

Lesgeven over de Genocide van Rwanda

Een kwarteeuw na de feiten is de geschiedenis van de genocide van Rwandese Tutsi’s nog altijd een gevoelig onderwerp, vol complexiteit en nuances. Op deze pagina vind je materiaal waarmee je meer inzicht krijgt over de complexe geschiedenis van deze gebeurtenis in de geschiedenis.

Herinneringseducatie

Ook vandaag de dag laat de geschiedenis van de genocide nog altijd zijn markeringen achter. Door dit thema te behandelen kan je beter begrijpen wat onze banden zijn met deze conflicten. Door je te verdiepen in de oorzaken kan je bovendien zaken herkennen die ook nu brandend actueel zijn. Denk maar aan tijdloze en universele processen en mechanismen zoals uitsluiting, discriminatie, polarisatie, de kracht van beeldvorming, enz. Dit soort mechanismen herkennen is een stap van herinneringseducatie, bij de volgende stap stellen we onszelf op om kritische vragen te stellen.

Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie

Deze pagina werd gemaakt door KlasCement in samenwerking met het Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie en toont een selectie van lesmateriaal over de genocide van Rwanda. Wil je grasduinen door nog meer leermiddelen over dit onderwerp? Dat kan.

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Bijzonder Comité voor Herinneringseducatie