De geschiedenis van het tafelen: Overzicht met video's


Neem mee een kijkje in de eetkamer en maak kennis met historische personages en hun eetgewoonten in vijf verschillende filmpjes.

Deel 1: 1610
Antwerpen liep tot het begin van de zeventiende eeuw voorop op het gebied van productie en distributie van luxeartikelen. Een tafel vol zilver gold lange tijd als statussymbool.  Anthonis vertelt hoe hij in 1610 tafelde en hiermee graag zijn rijkdom demonstreerde.

Deel 2: 1670
Vind jij het een heel gedoe om je tafel te dekken volgens de juiste etiquette? Weet je niet helemaal goed waar je best het botermesje of het dessertvorkje legt? Dan is tafelen zoals dat in 1670 gebeurde misschien meer iets voor jou. Vorken waren er niet. Je had enkel een mes. Je at met je handen. Meer weten? Kijk hoe Catharina, echtgenote van een bierbrouwer, tafelde in 1670.

Deel 3: 1780
De Franse kunst en cultuur waren toonaangevend in de achttiende eeuw en hadden veel invloed op de stijlontwikkelingen in de Zuidelijke Nederlanden. De hof- en hoofdplaats Brussel werd het na te volgen modecentrum in eigen land. In de loop van de achttiende eeuw werd de eettafel uitgerust met allerlei voorwerpen in functie van een steeds meer verfijnde eetcultuur: stellen voor olie en azijn, zouten mosterdvaten, strooiers voor peper en suiker, sauskommen en terrines. Een luxueuze tafel, sierlijk gedekt met een grote  verscheidenheid aan gebruikszilver, was de ideale manier om zich te onderscheiden en een bij elkaar passend zilveren servies was een begerenswaardig statussymbool. Het was echter zodanig duur dat het zelden in één keer kon worden aangekocht. In de volgende video beschrijft Maria Lucretia hoe ze haar tafel liet dekken in 1780.

Deel 4: 1865
Na de Franse Revolutie was het hof niet langer het centrum van macht en luxevertoon. Bekijk hoe Antoon en zijn gasten aten in 1865.

Deel 5: 1898
Ook in België taande in de negentiende eeuw de macht van de adel en maakte een nieuwe elite opgang, die voornamelijk bestond uit industriëlen en bankiers. België was koploper in het industrialisatieproces waarmee de kloof tussen arme en rijk vergrootte. Terwijl de arbeidersklasse vooral leefde van aardappelen en roggebrood, vertoonde elitevoedsel steeds meer variatie. De culinaire vernieuwing verspreidde zich vanuit Frankrijk. Benieuwd hoe een feestelijke maaltijd in 1898 verliep? Mevrouw Lesiere vertelt het je.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook