Praktische gids voor consultatieve leerlingbegeleiding: Bouwstenen, hulpmiddelen en stappenplan


Kenmerkend voor consultatieve leerlingbegeleiding is het gesprek tussen leraar en begeleider over een leerling. Geen gewoon gesprek, geen intake- of adviesgesprek, maar een gesprek waarbij de begeleider de leraar helpt een professioneel werkprobleem aan te pakken.

  • Wat kan in de klas gedaan worden om leerlingen zoveel mogelijk het onderwijs te bieden dat bij hen past, zonder dat leraren worden overbelast?
  • Hoe benader je de leraar consequent als onderwijsprofessional?
  • Hoe vermijd je valkuilen en hoe ga je om met zeer uiteenlopende situaties? 

Met deze Praktische gids voor consultatieve leerlingbegeleiding kun je je als begeleider op zulke gesprekken voorbereiden. De gids bevat een gedetailleerde beschrijving van de stappen, twintig hulpmiddelen en talrijke voorbeelden. 

Met dit boek kan elke schoolbegeleider meteen aan de slag. Het is de praktische toepassing van het eerder verschenen Consultatieve leerlingbegeleiding. Professionalisering en onderwijsverbetering (2019), waarin het ontstaan, de ontwikkeling en de invoering van de Consultatieve leerlingbegeleiding als methodiek wordt beschreven.

Wim Meijer is pedagoog en onderwijskundige. Hij doceerde en deed onderzoek op het snijvlak van leerlingbegeleiding en onderwijsvernieuwing aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij promoveerde op diagnostiek en onderwijsinnovatie en introduceerde consultatieve leerlingbegeleiding als werkwijze, voor begeleiders die leraren ondersteunen bij het afstemmen van hun onderwijs op de verschillen tussen leerlingen. Hij schreef eerder Consultatieve leerlingbegeleiding, waarin hij de methodiek uitgebreid beschrijft.

ISBN: 9789463714648

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook