EDUC8: Didactische pakketten polarisatie en radicalisering


Terrorisme, oorlog, autoritaire regimes, armoede, natuurrampen, geweld ... Het lijkt niet goed te gaan met de wereld. Jongeren groeien vandaag op in een complexe wereld waarin religie maar al te vaak wordt misbruikt om geweld goed te keuren. Vaak worden religie en geweld immers met elkaar verbonden. Hoe kunnen we jongeren verder doen kijken dan zulke vormen van radicalisering en polarisering?

Aan de hand van de FACE2FACE boeken tracht EDUC8 te werken rond verschillende thema's om op die manier weerstand te bieden tegen polarisatie en radicalisering bij jongeren vandaag. EDUC8 is gericht op zes verschillende levensbeschouwingen, met name jodendom, katholicisme, islam, orthodox christendom, protestantisme en een niet-confessioneel (ethisch) perspectief. Er zijn twee vormen van didactisch materiaal voorhanden: Shallow Modules en Deep Modules:

  1. De Shallow Modules vormen een eerste kennismaking met een 'andere' religieuze traditie of levensbeschouwing.
  2. Via de Deep Modules kan de kennis over de eigen religie of levensbeschouwing verdiept worden. Aan de hand van impulsen en didactische suggesties is het mogelijk om vanuit verschillende perspectieven de geselecteerde thematieken te benaderen. De onderwerpen zijn:
    • De ontmoeting met de ander: omgaan met diversiteit
    • De ontmoeting met sacrale/heilige teksten: gewelddadige teksten
    • De ontmoeting met de leefomgeving: sociale en ecologische vraagstukken
    • Wanneer de ontmoeting een conflict wordt: rechtvaardige oorlog en rechtvaardige vrede.

Voor de islamitische godsdienst biedt EDUC8 twee extra didactische pakketten (Deep Modules) aan rond de volgende onderwerpen:

  1. Goddelijke en menselijke wetten: verenigbaar of niet?
  2. Vrije meningsuiting: profaan of heilig?

Naast deze lessen kent het gehele project ook klassikale gespreken die na elke deep module tussen de leerlingen van verschillende levensbeschouwingen gevoerd kunnen worden. Tenslotte kunnen ook socialisatie activiteiten worden georganiseerd die nieuwe relaties kunnen stimuleren en bestaande relaties verdiepen.

EDUC8 is een project voor levensbeschouwelijk onderwijs in secundaire scholen en buitenschoolse contexten. Dit project wil jongeren via didactische pakketten weerbaar maken tegen radicalisering en polarisering, en aantonen hoe zij in hun eigen levensbeschouwelijke traditie veerkracht en weerbaarheid (hiertegen) kunnen terugvinden. Naast de verdieping in de eigen levensbeschouwelijke traditie, wil het project jongeren ook kennis laten maken met het binnenperspectief van andere levensbeschouwelijke tradities. Dit initiatief is gefinancierd door het Fonds voor Interne Veiligheid van de Europese Unie.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Andere functie

Ontdek ook