Thuis in Erfgoed: Audiovisueel materiaal


FARO maakte in kader van Erfgoeddag 2024 een audiovisuele collectie aan rond het jaarthema Thuis op Het Archief voor Onderwijs. Hierin bekijken we in zes delen hoe een thuisgevoel vorm krijgt: in de wijk, in taal en in verschillende samenlevingsvormen. We nemen ook het perspectief mee van degene die op zoek gaat naar een nieuwe thuisplek en we onderzoeken hoe 'thuis' evolueerde doorheen de geschiedenis en hoe we thuis in de toekomst kunnen vormgeven. Bij al deze delen vindt u concrete lestips, vaak met verwijzingen naar educatief materiaal van (erfgoed)partners of materiaal van KlasCement.

Wat zorgt ervoor dat jij je ergens thuisvoelt? Is dat een plek waar familieverhalen ontstaan rond een eettafel vol lekkers? Waar vrienden bijeenkomen? Of voel jij je thuis wanneer je wijk, dorp of stad feesten of jaarmarkten organiseert? Welke objecten, gebruiken en tradities zorgen ervoor dat een plek als thuis aanvoelt? Misschien ben jij wel een reizigerstype en kan jij je overal thuis voelen? Omgekeerd zijn er ook mensen die steeds op zoek gaan naar een nieuwe plek om te aarden. Want wat als je dat thuisgevoel mist? Hoe kan je over die gevoelens van heimwee en ontheemding praten? Welk perspectief op 'thuis' leveren mensen met een migratieverleden? Het wordt al snel duidelijk: 'thuis' is een vat vol tegenstrijdigheden. Want daar waar verbondenheid is, is er tegelijk ook uitsluiting.

Met deze collectie geeft FARO suggesties om via erfgoed met leerlingen te praten en werken rond dit thema. Door dit bespreekbaar te maken, kan je met leerlingen in dialoog gaan over hun gevoelens rond thuis en zo wordt de school hopelijk ook / nog meer een plek waar ze zich thuis voelen. Met de lestips bij de fragmenten kan je werken aan heel wat sleutelcompetenties zoals burgerschap en historisch, cultureel en ruimtelijk bewustzijn. Daarnaast kan je sterk inzetten op vaardigheden zoals bronnenonderzoek, maar ook spreek- en luistervaardigheid.

Deze collectie werd aangemaakt door FARO, het Vlaams steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector, in het kader van Erfgoeddag.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook