Schoolweigering. Als schoollopen niet meer lukt


'Ik kreeg telefoon van de school dat mijn dochter er niet was. Ze bleek in een bushokje te zitten, huilend en kon alleen zeggen: ‘Ik kan niet naar school, het gaat niet.’ '

Voor sommige kinderen en jongeren brengt naar school gaan grote emotionele ontreddering teweeg. Schoolweigering is een complexe problematiek die de jongere, het gezin, de school en de hulpverlening uitdaagt. In dit boek belichten de auteurs het fenomeen vanuit deze verschillende perspectieven. Ze vertrekken hierbij vanuit het werkveld en de vakliteratuur.

Dit boek biedt concrete handvatten en een ruimer werkmodel voor de aanpak van schoolweigering. Iedereen die met schoolweigering geconfronteerd wordt, zal zich geïnspireerd weten om meteen aan de slag te gaan.

---

Schoolweigering situeert zich op het kruispunt tussen onderwijs, opvoeding en geestelijke gezondheid. De verschillende perspectieven komen uitgebreid aan bod in dit boek, zowel vanuit wetenschappelijke hoek maar evengoed vanuit de verhalen en ervaringen van jongeren, ouders, onderwijsmensen en hulpverleners.

School is niet de vijand, ook al lijkt dit wel zo in de beleving van de schoolweigeraar. Schoolweigeraars willen wél naar school, wat voor de omgeving niet zo overkomt.

Schoolweigering is een maatschappelijk relevant fenomeen dat veel lijden teweegbrengt en een grote impact heeft op de verdere ontwikkeling van jongeren. De complexiteit en hardnekkigheid van het probleem zorgen voor onmacht bij iedereen die betrokken is: de jongere, de gezinscontext, de school en de hulpverlening. Die onmacht binnen het netwerk is een groot struikelblok en leidt tot storing op en onbegrip in de communicatie tussen de betrokkenen. Het AMBIT-model is een bruikbaar kader om de aanpak en hulp beter te verbinden, met centraal mentaliseren, om het vertrouwen te versterken. Zo worden groei en verandering mogelijk, zowel bij de schoolweigeraar als bij de anderen in het netwerk.

Nele Van Driessche, master in de klinische psychologie, werkt op De Kaap, dienst kinder- en jeugdpsychiatrie van Karus. Ze is teamcoördinator van de dagbehandelingsgroep die zich richt op jongeren met schoolweigering.

Gino Ameye is master in de klinische psychologie en zorgmanager in Karus. Hij heeft ruime ervaring in het werken met jongeren met schoolweigering. Hij werkte mee aan het onderzoek ‘Angst voor de schoolpoort’ van HOGENT.

Griet De Nys is master in de pedagogische wetenschappen. Ze is lector en studiebegeleider aan de lerarenopleiding van HOGENT en werkte mee aan het onderzoek ‘Angst voor de schoolpoort’ van HOGENT.

ISBN: 9789463714044

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?