B3W: Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit

B3W: Begeleidingsdienst voor Betere Bodem en Waterkwaliteit

Uit de Nitraatrichtlijn en de vertaling ervan naar de praktijk vloeiden in Vlaanderen het Mestdecreet en de Mestactieplannen voort. De monitoring en opvolging van de waterkwaliteit via het MAP-meetnet is sinds 1999 in handen van de Vlaamse Milieumaatschappij. Heel wat land- en tuinbouwers hebben nood aan duidelijke voorlichting en begeleiding om dit correct te implementeren op hun bedrijf. Daarom werd begin 2021 de Begeleidingsdienst voor Betere Bodem- en Waterkwaliteit opgericht ter ondersteuning van de doelstellingen van het Vlaamse mestbeleid. Aan de hand van gespecialiseerde dienstverlening ondersteunt B3W landbouwbedrijven in hun overgang tot een duurzamere bedrijfsstrategie en -exploitatie inzake geïntegreerd bodembeheer en oordeelkundige bemesting. 
Dertien partners bundelen hun kennis en ervaring en zetten hun schouders onder het B3W-project. De geografische spreiding, terreinkennis, gespecialiseerde kennis, expertise in demonstratie, de sterke link met wetenschappelijk onderzoek en het praktijknetwerk maken dat B3W de ideale partner is voor jou om je bedrijf te helpen als je met vragen zit op vlak van een duurzaam mestbeleid.

Sinds 2021 werd er heel wat expertise verzameld en vertaald in infofiches en infografieken. B3W wil nu ook het potentieel bekijken van dit materiaal voor het onderwijs van toekomstige landbouwers, en waar dit eventueel aansluiting vindt bij de leerdoelen.

Leermiddelen (2)