Eerstelijnszorg bij leren en studeren realistisch én gedifferentieerd aanpakken als leerkracht


Doelstelling: Neurologische werking van het leren en impact van leer-en ontwikkelingsproblemen op leren en studeren. 

Hoe kan je als leerkracht-coach oplossingsgericht & motiverend inspelen op de noden van jouw klas zonder te verdrinken in je werk?

Volgens het decreet leerlingenbegeleiding moet elke school verplicht een geïntegreerd beleid op leerlingenbegeleiding ontwikkelen, implementeren en evalueren. Leerkrachten spelen hierbij een cruciale rol als eerstelijnszorg. 

Op deze tweedaagse rond leerlingenbegeleiding leggen we ons toe op het domein van leren en studeren.

  • Op de eerste opleidingsdag bouwen we een referentiekader. Wat is leren en welke coaching werkt stimulerend en activerend? We frissen eerst enkele belangrijke wetenschappelijk-pedagogische standpunten en methodieken op. Vervolgens zoomen we in op de werking van ons brein want dit inzicht is essentieel om leerlingen (beter) te kunnen motiveren. A.d.h.v. oefeningen wordt de invloed van ons brein op ons leren en het belang ervan op onze manier van coaching geconcretiseerd. We maken ook tijd om vragen of concrete casussen voor te leggen.

 

  • Op de tweede opleidingsdag staan we stil bij diverse leer- en ontwikkelingsproblemen zoals autisme, hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit, DCD … én meer algemene leerproblemen zoals demotivatie, faalangst, uitstelgedrag … Vaak zitten leerkrachten met de handen in het haar en denken/zeggen: 'Differentiatie allemaal goed en wel, maar hoe doe je dat in een grote klas met diverse zorg/leerproblemen? En elke klas heeft zo zijn zorg nodig! Hier ben ik niet voor opgeleid.'
    Naast de tips uit dag één rond motiverend coachen, worden tijdens dag twee ook enkele cruciale leren leren-tools meegegeven zodat een gedifferentieerde zorgaanpak wél haalbaar en werkbaar kan zijn als leerkracht én kan renderen voor alle leerlingen. Ook hier weer worden ervaringsgerichte oefeningen geïntegreerd en wordt ruimte voorzien voor het bespreken van eigen casussen. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Eekhout Academy
Organisatie