-
Dranken en tussendoortjes: Lesmodule
Deze lesmodule leert leerlingen omgaan met informatie op het voedingsetiket en helpt hen de juiste keuzes te maken. Je maakt er je leerlingen zo bewust van dat niet alle dranken en tussendoortjes passen in een evenwichtig en gezond …
Downloadbaar lesmateriaal (28) -
Suiker: Inspiratiebundel
Wat doet suiker met ons lichaam? In welke voedingsmiddelen zit dit vooral? Bestaat er maar één suikersoort of zijn er meer? Op deze én andere vragen biedt de inspiratiebundel Suiker, onverbloemd een antwoord. Zo wordt het wat, …
Downloadbaar lesmateriaal (47) -
De voedingsdriehoek: Inspiratiebundel
Tip voor de Week van de Smaak: een les(senreeks) over de voedingsdriehoek. Zo leren je leerlingen hoe ze lekker én gezond kunnen eten.
Deze inspiratiebundel bevat een antwoord op al je vragen over gezond eten en dus over de …
Downloadbaar lesmateriaal (59) -
Rijstquiche: Fotorecept
Met dit stappenplan maken de leerlingen een vegetarische quiche.
Elke stap wordt visueel ondersteund met een foto. Ook al het materiaal en de ingrediënten worden voorgesteld met een afbeelding.
Deze quiche is ook glutenvrij.
Downloadbaar lesmateriaal (14)Leerkracht -
Groentenkwartet
Een kwartetspel met de volgende groenten:
- ijsbergsla,
- knolselder,
- broccoli,
- rode ajuin,
- rode kropsla,
- bloemkool,
- witte kool,
- rode kool,
- savooikool.
Bij elke groente vind je de volgende info terug:
- categorie,
- oogstperiode, …
Downloadbaar lesmateriaal (23)Leerkracht -
Receptenfiches: Basisbereidingen met pictogrammen
Uitgewerkte fiches voor bereidingen die vaak voorkomen in kooklessen:
- desserten,
- soep,
- pastagerechten,
- aardappelgerechten,
- sauzen,
- belegde broodjes en croques.
De fiches zijn visueel ondersteund met pictogrammen van Sclera en vormen een …
Downloadbaar lesmateriaal (206)Leerkracht -
Eten met een beperking: Proefondervindelijke studie
Deze werkbundel daagt leerlingen uit om proefondervindelijk te ervaren hoe eten met een beperking verloopt.
Downloadbaar lesmateriaal (18)Leerkracht -
Bereidingstechnieken
Deze presentatie geeft een overzicht van de meest courante bereidingswijzen. De technieken die aan bod komen:
- koken,
- pocheren,
- blancheren,
- stomen,
- stoven,
- bakken,
- braden,
- braiseren,
- roosteren,
- gratineren,
- farceren, …
Downloadbaar lesmateriaal (48)Leerkracht -
De macht van het minuscule
In dit tweeluik gaat Dirk Draulans op zoek naar de wetenschappelijke kennis over bacteriën en de invloed van gisten en schimmels op ons leven.
Een greep uit het aanbod in beide afleveringen:
- De invloed van bacteriën in onze darm …
WebsiteLeerkracht -
Zin in vasten?: Lesideeën
Heeft vasten nog zin? Wat is het doel? Hoe kan je het zinvol
beoefenen? Wat is de betekenis van vasten in verschillende levensbeschouwingen? Wat is de link tussen vasten en Broederlijk Delen? Dat zijn de vragen waar we tijdens deze les een …Downloadbaar lesmateriaal (38) -
Zandkoekjes: Stappenplan
Met dit werkblad kan je via een stappenplan zandkoekjes maken. Alles wordt uitgelegd aan de hand van pictogrammen, foto's en een tekst.
Bronnen: Sclera en eigen foto's
Downloadbaar lesmateriaal (52)Leerkracht -
Inoefenen van keukentermen
Werkblaadjes en toetsen om de belangrijkste keukentermen voor de richting grootkeukenmedewerker te oefenen.
Downloadbaar lesmateriaal (36)Leerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner