-
STEM Alliance: Praktijkvoorbeelden
Europese databank van STEM-leermiddelen, selecteerbaar per
- vak,
- leeftijd,
- type leermiddel,
- taal,
- type onderwijs.
Website (7)Leerkracht -
Chocolademuffins: Recept
Een recept met enkele verwerkingsoefeningen:
- baktijd aanduiden op een kookwekker,
- gewicht aanduiden op een weegschaal,
- hoeveelheden verdubbelen,
- afbeeldingen van producten benoemen.
Downloadbaar lesmateriaal (8)Leerkracht -
Merkproducten herkennen en benoemen
De leerlingen bekijken afbeeldingen van voedingsmiddelen. Ze noteren het merk (vb. Campina) en benoemen het product (vb. melk).
Deze les is gemaakt voor leerlingen van opleidingsvorm 3, richting winkelhulp.
Downloadbaar lesmateriaal (43)Leerkracht -
HACCP en veiligheid: Toets
Keukenmedewerkers moeten op de hoogte zijn van voedselhygiëne en veiligheid in de keuken.
In deze toets beantwoorden de leerlingen in het eerste deel vragen over het HACCP. In het tweede deel moeten ze veiligheidsborden en gevaarsetiketten …
Downloadbaar lesmateriaal (40)Leerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Empanadas: Recept
Een recept met enkele foto's om empanadas met veggiegehakt te maken.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Dranken en tussendoortjes: Lesmodule
Deze lesmodule leert leerlingen omgaan met informatie op het voedingsetiket en helpt hen de juiste keuzes te maken. Je maakt er je leerlingen zo bewust van dat niet alle dranken en tussendoortjes passen in een evenwichtig en gezond …
Downloadbaar lesmateriaal (28) -
Suiker: Inspiratiebundel
Wat doet suiker met ons lichaam? In welke voedingsmiddelen zit dit vooral? Bestaat er maar één suikersoort of zijn er meer? Op deze én andere vragen biedt de inspiratiebundel Suiker, onverbloemd een antwoord. Zo wordt het wat, …
Downloadbaar lesmateriaal (47) -
De voedingsdriehoek: Inspiratiebundel
Tip voor de Week van de Smaak: een les(senreeks) over de voedingsdriehoek. Zo leren je leerlingen hoe ze lekker én gezond kunnen eten.
Deze inspiratiebundel bevat een antwoord op al je vragen over gezond eten en dus over de …
Downloadbaar lesmateriaal (59) -
Rijstquiche: Fotorecept
Met dit stappenplan maken de leerlingen een vegetarische quiche.
Elke stap wordt visueel ondersteund met een foto. Ook al het materiaal en de ingrediënten worden voorgesteld met een afbeelding.
Deze quiche is ook glutenvrij.
Downloadbaar lesmateriaal (14)Leerkracht -
Groentenkwartet
Een kwartetspel met de volgende groenten:
- ijsbergsla,
- knolselder,
- broccoli,
- rode ajuin,
- rode kropsla,
- bloemkool,
- witte kool,
- rode kool,
- savooikool.
Bij elke groente vind je de volgende info terug:
- categorie,
- oogstperiode, …
Downloadbaar lesmateriaal (23)Leerkracht -
Receptenfiches: Basisbereidingen met pictogrammen
Uitgewerkte fiches voor bereidingen die vaak voorkomen in kooklessen:
- desserten,
- soep,
- pastagerechten,
- aardappelgerechten,
- sauzen,
- belegde broodjes en croques.
De fiches zijn visueel ondersteund met pictogrammen van Sclera en vormen een …
Downloadbaar lesmateriaal (206)Leerkracht -
Bereidingstechnieken
Deze presentatie geeft een overzicht van de meest courante bereidingswijzen. De technieken die aan bod komen:
- koken,
- pocheren,
- blancheren,
- stomen,
- stoven,
- bakken,
- braden,
- braiseren,
- roosteren,
- gratineren,
- farceren, …
Downloadbaar lesmateriaal (48)Leerkracht