Safer Internet Day

Op 7 februari vindt de twintigste editie van Safer Internet Day plaats. Een dag waarop we ons inzetten voor een beter en veiliger internet. Dat doen we voor iedereen maar voor jongeren en kinderen in het bijzonder. Het belang van cyberveiligheid blijft dan ook toenemen. Phishing, geldezels, vriendschapsfraude, malware ... Onderwijsinstellingen en ook jongeren blijken helaas een geliefkoosd doelwit van cybercriminelen.

Webinar Safer Internet Day – Kenniscentrum Digisprong 

Het Kenniscentrum Digisprong organiseert een gratis webinar naar aanleiding van Safer Internet Day. We laten drie experts aan het woord die jou komen vertellen over cyberveiligheid. 
De webinar gaat door op dinsdag 7 februari van 19.30 u. tot 21.15 u. 

Schrijf je in

Wat is een geldezel? Wapen je leerlingen 

Een geldezel versluist illegaal geld tussen verschillende rekeningen of iemand die zijn bankkaart of bankrekening daarvoor ter beschikking stelt. Ruim 10% van de jongeren tussen 16 en 24 jaar zou zijn bankkaart of bankrekening uitlenen in ruil voor een vergoeding. Het lijkt heel onschuldig, maar kan een jongere serieus in de problemen brengen. Met dit filmpje en het lespakket maak je het onderwerp bespreekbaar in jouw klas.

Hoe ver ga je voor vriendschap?

Wanneer een vreemde online contact zoekt met een minderjarige, is dat niet altijd met goede bedoelingen. Vaak is de onbekende uit op seksueel contact. Daarvoor bouwen ze eerst een vriendschaps- en vertrouwensrelatie op. Deze soort van online vriendschappen noemen we grooming.  
Met deze vijf tips van Mediawijs help je je leerlingen op weg. In Nederland werd Framed ontworpen, een gratis educatieve game.

Zorg voor cyberbewustzijn

Je goed informeren over bestaande cyberrisico’s is een belangrijke stap in jouw cyberveiligheidsbeleid. Gelukkig bestaan er heel wat organisaties met goede informatie:

Doe mee!

Organiseer je op school of in de klas een activiteit waarbij je leerlingen bewust maakt over een goed en veilig gebruik van het internet? Laat je dan inspireren door onze themapagina. Of deel jouw materiaal via KlasCement!

Ik deel mijn materiaal

Bekijk ook deze leermiddelen:

Deel