Nieuwsbrief van

KConferentie: Leermiddelen en netwerken - Vrijdag 18 oktober - Brussel

Aan de vooravond van een nieuw schooljaar nodigen we je heel graag uit voor de 'KConferentie: Leermiddelen en netwerken' op vrijdag 18 oktober in het Ministerie van Onderwijs en Vorming in Brussel.

KlasCement bestaat dit jaar 15 jaar, een uitstekende gelegenheid om onze leden nog eens in levende lijve samen te brengen.

We doen dat tijdens een gratis conferentie met vier keynote sprekers en maar liefst 15 middagsessies waar leerkrachten hun ervaringen delen.

De keynotes worden gebracht door:

  • Jan De Craemer: Het belang van KlasCement voor het onderwijs- en ICT-beleid
  • Goedroen Vanlerberghe: Gemeenschappelijke digitale initiatieven van uitgevers voor excellent onderwijs
  • Lieve Van den Brande: E-learning, digitale competenties, ICT in het leerproces, Open Education, Open Educational Resources
  • Ziko Van Dijk: Mogelijkheden van Wikipedia in het onderwijs

We presenteren die dag ook een vernieuwde versie van jouw leermiddelennetwerk www.klascement.net.

Lees alle inhoudelijke informatie en schrijf nu in! Maximaal ontvangen we 250 deelnemers.

We hopen natuurlijk om jou te mogen ontmoeten. Hashtag: #kc15

KO LO SO BUSO VWO Deel

KlasCement op Wikipedia: Dankzij jou!

Dat de voorzitter van Wikimedia NL naar onze conferentie komt, is geen toeval. Wikipedia heeft wat goed te maken ;)

In augustus bewoog er immers wat op Wikipedia NL. Hun moderatoren besloten dat het lemma KlasCement er niet thuis hoorde. Daar werden allerlei redenen voor aangehaald, waaronder: te beperkte doelgroep, niet bekend, te weinig bronnen. Blogger Michel Vuijlsteke merkte dat op en ontkrachtte elk argument stuk voor stuk. Docente Ilse Baetslé maakte KlasCement opnieuw aan. Enkele leden lieten van zich horen in een openbare discussie in niet mis te begrijpen bewoordingen ter verdediging van KlasCement.

Ja, we geven het toe, we waren trots om daar zo lovend omschreven te worden.

 

Uiteindelijk mocht KlasCement dus in de online encyclopedie blijven! Met dank aan iedereen die daarvoor de tijd nam, de 'meatpuppets' of 'sokpopppen'. Bruno Peeters blikt intussen kritisch terug op het gebeuren.

Mooi meegenomen is dat we zo ontdekten dat KlasCement vernoemd wordt in rapporten van de OESO, de Europese Commissie en in andere adviezen als één van de betere praktijkvoorbeelden van platformen waar leerkrachten lesmateriaal delen. Dat is vooral dankzij jou. Blijf delen! Blijf netwerken! Stel KlasCement voor aan je collega.

Kortom ... we zijn op 18 oktober heel benieuwd naar de keynote en middagsessie van Ziko van Dijk over de Nederlandstalige Wikipedia en het nut ervan in het onderwijs, want we kunnen het gebruik van Wikipedia in de klas als bron van informatie nog steeds aanbevelen! Schrijf in voor zijn sessie!

KO LO SO BUSO VWO Deel

Nieuws van een partner: Toll-net - Toll-cursus in Gent en Diest

Ook in het nieuwe schooljaar organiseert Toll-net een Toll-cursus op 2 locaties.
In de cursus staan 2 pijlers centraal: ontwikkelen/ontwerpen van e-materiaal en e-coachen.
De cursus verloopt grotendeels online (via een elektronische leeromgeving), met vier face-to-face momenten. Zo kan je zelf aan den lijve ondervinden hoe het is om "op afstand" een cursus te volgen en feedback te krijgen van een coach. Een ervaring die zeer waardevol is als je later zelf cursisten gaat begeleiden!
De 8ste editie van onze Toll-cursus vindt plaats van 11 oktober 2013 tot 13 december 2013 in Gent!
De 9de editie van onze Toll-cursus vindt plaats van 31 januari 2014 tot 4 april 2014 in Diest!
Interesse? Lees alle info ...

KO LO SO BUSO VWO Deel