Eerste Wereldoorlog in Limburg


Dit lespakket wil leerlingen bewustmaken dat de Eerste Wereldoorlog verder reikte dan de frontlinies en ook een grote impact had op het Limburgse dagelijkse leven.

Het lespakket wordt gekenmerkt door een drieledige structuur.

De leerlingen leren niet alleen het provinciale oorlogsverhaal kennen, maar verwerven ook kennis over de lokale en nationale oorlogsgebeurtenissen. Aan de hand van vijf kindvriendelijke brieven die twee fictieve Limburgse personages naar elkaar schrijven, zal het gehele Limburgse oorlogsverhaal chronologisch gekaderd worden. Thema’s zoals de vooravond van de oorlog, het leven van een Limburgse frontsoldaat en het laatste oorlogsverloop komen aan bod en worden via een interactieve samenwerking tussen leerkracht en de leerlingen verder besproken en geanalyseerd. Illustratieve lesmaterialen zoals krantenartikelen, foto’s, affiches en filmpjes helpen de leerlingen om de besproken materie beter te begrijpen.

Daarnaast verwerven de leerlingen via een creatieve zoekopdracht kennis over de oorlogsverhalen en -gebeurtenissen uit hun eigen gemeente.

Tot slot kunnen de leerlingen via het spelen van een optioneel educatief ganzenbordspel kennis verwerven over de nationale oorlogsgebeurtenissen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook