Mensenhandel (niet) op school: Lespakket


Seksuele uitbuiting of gedwongen criminaliteit: het lijken taferelen uit een thriller, maar het komt vaker voor dan je denkt. Maar liefst vier op de tien middelbare scholen in Nederland geven aan dat ze met deze vormen van uitbuiting te maken krijgen. Docenten en andere onderwijsprofessionals weten vaak niet hoe ze mensenhandel kunnen herkennen en preventief met hun leerlingen kunnen bespreken.

Lesmateriaal

De gevolgen van mensenhandel zijn hartverscheurend. Docenten en andere onderwijsprofessionals kunnen scholieren hiertegen beschermen door signalen te herkennen en het thema in de klas te bespreken. Een grote meerderheid van de docenten wil dan ook graag meer aandacht voor mensenhandel op school. Daarom maakten het Rode Kruis en Centrum tegen Kinderhandel Mensenhandel twee kant-en-klare lessen.

  1. Nieuwsbegrip is een veelgebruikte methode voor begrijpend lezen op basis van het nieuws. Na de gratis les Criminele Uitbuiting zijn leerlingen zich ervan bewust dat jongeren soms onder druk worden gezet om criminele klusjes te verrichten. Aan de hand van een casus over gedwongen drugshandel leren zij risico’s rond criminele uitbuiting herkennen en kunnen zij om hulp vragen als zij in zo’n situatie zitten. 
  2. Stichting FutureNL wil met gratis lesmateriaal en trainingen alle leerlingen digitaal vaardig maken. Dankzij de drie lessen in dit lespakket worden jongeren zich bewust van de gevaren van seksuele en criminele uitbuiting, leren zij veilig online gedrag aan en weten zij hoe zij om hulp kunnen vragen als zijzelf (of iemand die zij kennen) te maken hebben met mensenhandel. 

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook