Heritage for Peace and Reconciliation, Safeguarding the Underwater Cultural Heritage of WWI


Tussen 2014 en 2018 wordt wereldwijd aandacht besteed aan de Eerste Wereldoorlog.

Voor UNESCO is deze honderdjarige herdenking het moment bij uitstek om de wereld te herinneren aan de noodzaak van vrede en speciale aandacht te besteden aan herinneringseducatie. Gedurende de honderdjarige herdenking wil UNESCO vooral accenten leggen op het onderzoek naar en het behoud van onderwatererfgoed in relatie tot de Eerste Wereldoorlog.
Om dit kracht bij te zetten nam UNESCO het initiatief om een internationaal vredesproject op te starten. Dit project wil scholen wereldwijd sensibiliseren om aan de slag te gaan rond bovengenoemde thema’s. Centraal in dit educatief project staat het handboek Heritage for Peace and Reconciliation: Safeguarding the Underwater Cultural Heritage of the First World War, uitgegeven door UNESCO, Parijs,2015. ISBN 978-92-3-100067-6.

Het boek kwam tot stand in een samenwerking tussen UNESCO HDQ, sectie Onderwater Cultureel Erfgoed en de Vereniging voor de Verenigde Naties Vlaanderen.  Auteurs van het boek zijn Dirk Timmermans,pedagogisch adviseur en  voorzitter van de werkgroep onderwijs van de Vereniging voor de Verenigde Narties en dr. Ulrike Guerin, hoofd van de sectie onderwater erfgoed van UNESCO.

Het handboek wil leraren werktuigen aanreiken om het educatieve proces vorm te geven. Het richt zich naar scholen die de link willen leggen tussen onderwatererfgoed en vredeseducatie.

Het handboek wordt door UNESCO wereldwijd verspreid aan de Nationale UNESCO comités en gespecialiseerde erfgoedinstellingen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?