-
Kind & Gezin Academie: Leerportaal
Online cursussen over diverse onderwerpen:
- borstvoeding, flesvoeding en voeding;
- opvoeding;
- diversiteit;
- ontwikkeling jonge kinderen;
- communiceren;
- adoptie;
- kinderopvang;
- kwaliteitszorg;
- ...
Er zijn ook enkele Engelstalige cursussen …
WebsiteOrganisatie, firma, vzw -
Graanproducten: Muesli
Dit leermiddel bevat een ingesproken fragment van ca. twee minuten over de voedingswaarde van muesli. Aan de hand van dit fragment kom je te weten hoe je hierover een gefundeerd antwoord formuleert.
VideoLeerkracht -
Productielijn uit de voedingsindustrie
Hier staan we in het midden van een productie- en verpakkingslijn. De productieoperator stelt de machines in, vult grondstoffen aan, grijpt in bij pannes,... Rechts in het midden van de foto zie je ook de lampjes die op elke industriële …
Beeld -
Voedingsindustrie: Bakker kneedt het brood
Hier zie je een artisanale bakker aan het werk. Bij hem gebeurt een deel van het werk nog manueel, bij een industriële bakker gebeurt het kneden meestal machinaal. Bij alle voedingsbedrijven dragen alle werknemers een haarnetje. In de …
Beeld -
Kleine aanpassingen in eetgewoontes met groot effect: Infografiek
Wil je je leerlingen helpen met gezonder eten? Goed plan! Je zal zien dat gezonder leven niet om reuzeveranderingen vraagt. En dat kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Gezonder leven is niet moeilijk. Het is vooral een …
Downloadbaar lesmateriaal (7) -
Watervoetafdruk van voeding: Leerlingenbundel
Wist je dat voeding in België een grote hap inneemt van onze watervoetafdruk: bijna 50% van onze totale watergebruik gaat naar voeding. Wat is het verband tussen voeding en water? En hoe kunnen we duurzamer omgaan met water via onze …
Downloadbaar lesmateriaal (6) -
Hoe gezonder eten: Infografiek
Deze infografiek geeft bondig weer hoe je gezonder kan eten. Deze tips horen bij de voedingsdriehoek.
Downloadbaar lesmateriaal (10) -
Steve Spangler Science
Steve Spangler is een experimentator die wetenschap populariseert. Hij hanteert daarvoor de strategie van inquiry based learning:
- Wat zou er gebeuren als…?
- Waarom lukt ons experiment (nog) niet?
- Hoe passen we ons onderzoeksplan …
Website (5)Leerkracht -
De oudere zorgvrager: Voeding
Zelfstandige opdracht waarbij de leerlingen aan de slag gaan rond gezonde en gevarieerde voeding voor ouderen. De opdracht bestaat uit drie groten delen:
- dagelijkse hoeveelheden,
- voedingsstoffen,
- dag- en weekmenu.
Downloadbaar lesmateriaal (4)Leerkracht -
Voedingswaren transporteren, bewaren en behandelen: Quiz - ME & Company 5
Vakterminologie en kennis herhalen bij voedingswaren transporteren, bewaren en behandelen.
Interactieve oefening (4)Leerkracht, ICT-coördinator -
Hoe ontsmet je je handen op een professionele manier?
De verschillende stappen van het ontsmetten van handen worden in dit filmpje op een rijtje gezet.
Video (4)Leerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner -
Vetten: Infografiek
Deze infografiek geeft je meer informatie over vetten :
- Wat zijn vetten?
- Indeling vetzuren: verzadigde en onverzadigde vetzuren
- Hoe weet je of een vetstof rijk is aan onverzadigde vetzuren?
- Welk vetstof voor welke bereiding?
Downloadbaar lesmateriaal (7)