-
Merkproducten herkennen en benoemen
De leerlingen bekijken afbeeldingen van voedingsmiddelen. Ze noteren het merk (vb. Campina) en benoemen het product (vb. melk).
Deze les is gemaakt voor leerlingen van opleidingsvorm 3, richting winkelhulp.
Downloadbaar lesmateriaal (43)Leerkracht -
Voedingsmiddelentabel: Oefeningen
Dit leermiddel zet leerlingen aan het werk met de voedingsmiddelentabel. Het is de bedoeling dat ze de samenstelling van voedingsmiddelen in kaart brengen en de cijfergegevens kunnen interpreteren en omrekenen.
Downloadbaar lesmateriaal (47)Leerkracht -
Voedselverspilling: Luisteropdracht
Werkblaadje met oplossingen i.v.m. de aflevering van Koppen over voedselverspilling.
Downloadbaar lesmateriaal (20)Leerkracht -
Grootkeuken: Technische fiche
Eieren pellen met de hand.
Beeld (12)Leerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner, … -
Van graan tot brood: Webquest
Via deze webquest leer je de weg die graan doorloopt om tot bij de bakkers terecht te komen.
Er zijn opdrachten over:
- graansoorten;
- productie van bloem;
- gluten;
- de weg van graan tot brood.
Interactieve oefening (8)Student (lerarenopleiding) -
Opgelucht: Integrale opdracht
Opdrachtenbundel voor integrale opdrachten i.v.m. lucht. Volgende items komen aan bod:
- Component voeding: Heerlijke lucht, gecreëerd met lucht
- Component sociale wetenschappen: Opvoeden is niet luchtledig
- Component expressie: Onderzoek …
Downloadbaar lesmateriaal (8)Leerkracht -
Zijde: Lessenreeks en quiz
In de werkbladen wordt de volgende indeling gehanteerd:
- Herkomst
- Zijdeproductie
- Eigenschappen
- Vezelstructuur
- Prijzen
- Producten uit zijde
- Onderhoud
- Toepassing
Daarnaast is er een lesvoorbereiding, een toets en een quiz te vinden.
Downloadbaar lesmateriaal (8)Leerkracht -
Cuisine Mundial: Kookboek voor wie Nederlands leert
Een kookboek in eenvoudig Nederlands. Wie Nederlands leert, wordt geholpen met foto's van alle ingrediënten en benodigdheden en een extra woordenlijst.
Fysiek materiaal (4) -
Eetstoornissen: Audiovisueel lesmateriaal
In deze collectie vind je beeld- en geluidsfragmenten over eetstoornissen, samen met meer context en concrete lestips. Er bestaan heel wat misvattingen en vooroordelen over eetstoornissen. Met deze collectie kan je die misvattingen de wereld …
Video (4) -
Champignonsoep: Evaluatiefiche
Evaluatie van de deelopdracht champignonsoep maken.
Naast de verwachte competenties en uitgewerkte leerlijn is er ook een evaluatiekader voor de leerkracht voorzien en een zelfreflectie voor de leerling.
Downloadbaar lesmateriaal (4)Leerkracht, ICT-coördinator -
Brood en banket: Symbaloo
Symbaloo met interessante links voor leerkrachten (en leerlingen) brood en banket.
Website (4)Leerkracht -
Grootkeuken: Keukenmateriaal, veiligheid, voorbereiding van groenten en snijtechnieken
Dit document gaat in op
- de benamingen van professionele keukentoestellen, -benodigdheden, -kleding;
- de behandeling van wonden, onder andere brandwonden, snijwonden;
- hygiëne in de keuken;
- voorbereiding van groenten;
- snijtechnieken.
Downloadbaar lesmateriaal (94)Leerkracht