-
Receptenfiches: Basisbereidingen met pictogrammen
Uitgewerkte fiches voor bereidingen die vaak voorkomen in kooklessen:
- desserten,
- soep,
- pastagerechten,
- aardappelgerechten,
- sauzen,
- belegde broodjes en croques.
De fiches zijn visueel ondersteund met pictogrammen van Sclera en vormen een …
Downloadbaar lesmateriaal (206)Leerkracht -
Gezonde voeding: Werkbundel
Deze werkbundel geeft u de mogelijkheid om met de leerlingen direct aan de slag te gaan met het thema 'Gezonde voeding'.
De bundel bevat werkbladen en leesteksten, maar geen extra achtergrond voor de leerkracht.
Let op: de voedingsdriehoek in dit …
Downloadbaar lesmateriaal (265)Leerkracht -
Kookboeken met stappenplan
Deze drie kookboeken met uitgebreide stappenplan werden speciaal gemaakt voor leerlingen met ASS. Natuurlijk kunnen ook andere leerlingen die extra structuur nodig hebben, deze gebruiken.
Er zijn telkens hapjes, voorgerechten, soepen, …
Downloadbaar lesmateriaal (152)Leerkracht, Ander -
Keukenmaterieel benoemen
Opdrachtenblad met foto's van keukenmaterieel. De leerlingen noteren de juiste benaming bij het materieel.
Downloadbaar lesmateriaal (117)Leerkracht -
Gezonde voeding
Leerlingenbundel, leerkrachtenbundel en draaiboek over het thema 'gezonde voeding'.
Volgende onderwerpen komen aan bod:
- overgewicht;
- diëten;
- eetstoornissen;
- hongersnood;
- centrum voor geestelijke gezondheidszorg;
- evenwichtige …
Downloadbaar lesmateriaal (71)Leerkracht -
Afval: Preventie en verwerking
In deze bundel vind je onder meer uitleg over de ladder van Lansink, afval voorkomen, afval recycleren en afval sorteren. Er zijn heel wat vragen en enkele (ICT-)oefeningen voorzien. Aan het eind vind je een toets.
Downloadbaar lesmateriaal (81)Leerkracht -
Koken: Keukenmateriaal, snijd- en bereidingstechnieken
De werkbladen zijn bedoeld voor leerlingen die de opleiding grootkeukenmedewerker volgen. Zij kunnen hiermee het keukenmateriaal leren kennen.
In een tweede deel komen de materialen aan bod die de leerlingen nodig hebben om te snijden. …
Downloadbaar lesmateriaal (62)Leerkracht -
Grootkeuken: Keukenmateriaal, veiligheid, voorbereiding van groenten en snijtechnieken
Dit document gaat in op
- de benamingen van professionele keukentoestellen, -benodigdheden, -kleding;
- de behandeling van wonden, onder andere brandwonden, snijwonden;
- hygiëne in de keuken;
- voorbereiding van groenten;
- snijtechnieken.
Downloadbaar lesmateriaal (94)Leerkracht -
Keukenmateriaal: Spel
Doel van dit spel is om de verschillende materialen van de keuken te leren kennen en juist te benoemen.
Hoe ga je tewerk?
Voorbereiding:
- Print de twee documenten af.
- Knip de vierkanten uit.
- Lijm telkens een vierkant met fruit en een vierkant …
Downloadbaar lesmateriaal (72)Leerkracht -
Wegen is weten hoe zwaar iets is: Werkbundel
Deze werkblaadjes bevatten een reeks herleidingsoefeningen van kilogram naar gram. Er wordt ook geoefend op termen als "anderhalve kilogram" of "een kwart kilogram".
De werkbundel werd opgesteld voor leerlingen BUSO, richting …
Downloadbaar lesmateriaal (124)Leerkracht, GOK- of zorgcoördinator, ondersteuner, … -
Het ei: Werkbundel
Een werkbundel met allerlei weetjes en proefjes over het ei:
- Situering van het ei in de voedingsdriehoek.
- Hoe ontstaat een ei?
- De opbouw van een ei.
- Marktaanbod van het ei.
- Kwaliteit van eieren.
- Een ei leren splitsen.
- Ouderdom van het ei …
Downloadbaar lesmateriaal (74)Leerkracht -
Recepten: Stappenplannen
Verschillende (44) eenvoudige recepten met een stappenplan. Elk recept is volgens dezelfde structuur opgebouwd wat het voor de leerlingen zeer herkenbaar maakt:
- Wat heb ik nodig? (checklist)
- Wat zet ik klaar?
- Hoe ga ik te werk?
Downloadbaar lesmateriaal (76)Directie